22 septembra 2015

O nas

Biografija

Skupina Imperij je začela nastajati konec leta 2013, ko je bobnar Julij Klemenc začel iskati člane za svoj novi band. Po polletnem trudu je iskanje obrodilo sadove in skupina je bila spomladi 2014 v postavi Ivana Honsić – vokal, Julij Klemenc – bobni, Marjan Klobasa – bas, Jan Mikuletič – klaviature, Marko Zochil – kitara.Začele so padati prve avtorske ideje, riffi in tako je nastala pesem Strast. Izbrali so jo za svoj prvi singel. Posneli so jo jeseni 2014 v studiu Julkas place, za produkcijo pa je poskrbel Jurij Toni. Zanjo so posneli tudi odličen videospot v režiji Mihe Kokalja.Kmalu so se v skupini zaradi različnih pogledov na delovanje in ustvarjanje zgodile prve kadrovske spremembe. Iz benda sta najprej odšla Marjan in Marko, nato pa še Jan in Ivana.

Spomladi 2015 se je bendu pridružil kitarist Peter Horvat, frontman je postal pevec in kitarist Jure Salobir, bobnar je ostal Julij Klemenc, medtem ko so klaviaturista in basista še iskali.

Fantje so se sami zakopali v delo in kmalu so se videli tudi rezultati. Posneli so nov singel z naslovom Ne vem, hkrati pa posneli tudi videospot. Tudi tokrat so se zanesli na že preizkušeni recept ter sodelovali s Jurij Tonijem ter Miho Kokaljem, snemali pa so v studiu Julkas place.

Še pred izidom skladbe “Ne vem” so fantje dobili okrepitev – na klaviaturah se jim je pridružila Katarina Kurtjak.

Februarja 2016, le par mesecev po predstavitvi skladbe Ne vem, so člani izdali nov singel. Z Mileno so postavili ogledalo današnji družbi, saj se v vsaj kakšnem delčku besedila lahko najde večina Slovencev. Zanj so sami posneli tudi video, v katerem na eni strani predstavijo osamljeno Mileno, na drugi strani pa člani benda predstavljajo družbo, ki se ji smeji.

Člani skupine so kmalu začutili, da se je nabralo že toliko dobrih skladb, ki bi jih radi predstavili svojim oboževalcem, da so se začeli prijavljati na različne natečaje, razpise in festivale.

Kmalu se je njihov trud obrestoval, saj so bili izbrani na 7. predizboru za Natečaj Botečaj, da svoje skladbe predstavijo 5.3.2016 v Klubu eMCe plac v Velenju.

Spomladi so Imperijci sprejeli težko odločitev in zamenjali producenta. Začeli so sodelovati z Dragom Popovičem. Odločitev se je izkazala za pravo, saj so začeli snemati s polno paro.

Tako so maja 2016 izdali že tretji singel, nežno pop – rock balado Pomladni dan. Tudi zanjo so z Mihom Kokaljem posneli čudovit video.

Junij je minil v duhu live nastopov, saj so imeli kar tri, kar je za skupino na začetku live poti dobra popotnica za jesen. Najprej so se v okviru natečaja Mladina se štima predstavili v Kopru, nato so sodelovali na Prazniku glasbe v Ljubljani.

Posebno doživetje je bilo sodelovanje pri projektu Pivovarne Union ŽIVJO, V ŽIVO. Live nastop v pivnici, interaktivno s publiko na Slovenski cesti pred pošto. Neprecenljiva izkušnja!

Po kratkem dopusti v mesecu juliju so avgusta zopet štartali na polno. 2.8.2016 so podpisali pogodbo z Dallas Records za izid dveh albumov. Snemanje prvega se že bliža koncu, izid prvenca je predviden jeseni.

Poleti 2016, tik pred podpisom pogodbe z Dallas Records, se jim je končno nasmehnila sreča tudi na področju bas kitarista. Skupini se je pridružil Julijev stari prijatelj, basist Matjaž Petek. Skupina tako v polni postavi pričakuje jesen, kjer jo čakajo predstavitve prvenca po vsej Sloveniji.

Predstavitev plošče je bila po različnih klubih ter festivalih po celi Sloveniji ( Nova Gorica, Maribor, Ljubljana, Logatec, Vrtojba… ).

Po samo letu dni sodelovanja, tik pred poletjem, so se razšle poti z basistom Matjažem. Skupina je zato ponovno iskala drugega basista.

Čeprav so bili spet brez basista, Imperijcev to ni ustavilo. Pridno so delali material za nov album. Februarja 2018 so šli v studio k Dragu Popoviču in posneli drugi album.

Kmalu so izdali nov singel in video zanj, naslovno pesem drugega albuma Lutke.

Potetje so člani benda izkoristili predvsem za priprave na promocijo drugega albuma, ki bo jeseni 2018, ter za zasluženi počitek.

Takoj po dopustu so spet začeli delati s polno paro. Posneli so video za skladbo Žalostna, ki končno najavlja tudi nov album.

Konec poletja 2018 se jim je nasmehnila sreča tudi na področju basista, saj se jim je pridružil odličen Martin Kolbl. Priprave za promocijo albuma so tako postale še bolj intenzivne.

11.10.2018 so v Svetovni Kavarni Sputnik v Ljubljani uspešno predstavili album Lutke, kjer se je oboževalcem prvič predstavil tudi Martin Kolbl na basu.

Kmalu je Martin ugotovil, da je usklajevanje zasebnega življenja s skupino prevelik zalogaj. Tako je skupina začetek leta 2019 ponovno v iskanju basista.

Čeprav so bili ponovno brez stalnega basista, so Imperijci v letu 2019 odigrali 10 špilov. Bili so predskupin odličnim Detour na Orto festu ter Zabranjenemu pušenju na Trnovfestu. Na Trnovfestu se jim je na basu pridružil Tomaž Repinc Tomzl.

Izdali so dva singla iz aktualnega albuma Lutke, Seleno in Gospodarja noči. Vmes so pridno začeli delati material za tretji album.

Jeseni 2019 so se preselili v nov plac za vaje, takoj zatem pa se jim je sreča nasmehnila tudi na področju bas kitare. Pridružil se jim je Tomaž Lukman.

Februarja je Imperij praznoval 6 rojstni dan; Jure, Katarina, Peter in Julij pa so bili skupaj že skoraj pet let.

Za tretji album so za producenta izbrali Robija Bulešiča ter Beartracks Studio.

Leto 2020 je bilo leto bolezni Covid 19, ki je vsem glasbenikom močno spremenila načrte. Koncertov ni bilo. Ujeli so zadnji čas in pred izbruhom bolezni v Sloveniji in dolgotrajno karanteno posneli dva singla iz tretjega albuma, Popotnik in Ples v dežju. Za oba so posneli video ter ju izdali kot singla. Snemanje albuma, ki je bilo predvideno jeseni, pa so morali preložiti za nedoločen čas. Kljub temu niso obupali. Še naprej so pridno vadili in se pripravljali na snemanje tretjega albuma.

Jeseni 2021 je bil tretji album Tisoče svetov končno pripravljen za izdajo.
Album Tisoče svetov so posneli v začetku letošnjega leta v studiu Beartracks v Kočevju. Že v procesu ustvarjanja in še posebno za mešalno mizo jih je vodil izvrstni producent Robi Bulešić. Ta je izpilil zvok Imperija, da zveni sodobno, obenem udarno in spevno kot še nikoli do sedaj. Melodičnim vokalnim linijam, neobičajnim sozvočjem in nemalokrat brezkompromisno težkemu instumentalu 5-članske zasedbe je pridodal bistveno več mehkobe in sodobnih zvokov klaviatur, kot so jih poslušalci vajeni iz prvih dveh plošč.
Proces ustvarjanja je bil tokrat močno zaznamovan z epidemijo in z njo povezanim dogajanjem. Na račun različnih ukrepov se je ustvarjalno obdobje zasedbe nekoliko podaljšalo in prav tako kot mnoga podjetja, je tudi Imperij kar nekaj časa delal le na daljavo. Časa za ustvarjanje je bilo veliko in v tem času se je nabralo mnogo idej, ki jih je nato igranja željan band hitro oblikoval v zaključeno celoto.
Tudi ko je prišlo na vrsto snemanje, ni šlo brez težav, saj so jim enkrat več ponagajali protikoronski ukrepi in jim za več mesecev odložili odhod v studio. Tudi to skupine ni ustavilo, saj so v vmesnem času pesmi še dodatno izpopolnili.

Skupina z izidom albuma končuje eno poglavje svojega delovanja in pričenja z novim. V prihodnosti bo namreč delovala v nekoliko spremenjeni in osveženi zasedbi.

Juliju se je na ritem kitari pridružil Igor Gruden in skupaj sta začela uresničevati Projekt Imperij. Kmalu sta dobila odličnega lead kitarista Nejca Dolinarja.

Fantje so kmalu obiskali studio v Kočevju in februarja 2022 so izdali novi singel Parazit.  Pri Parazitu so sodelovali z nekaterimi znanimi slovenskimi glasbeniki. Glas je posodil Pevec Inmatov Marko Duplišak, z recitalom se je pridružil Borut Marolt (Niet), bas je odigral Nikola Sekulovič (Dan D), back vokale je odpela Tinkara Kovač, velik del celotne skladbe pa je zasluga Davida Stritarja (Flirrt, Lombardo).

Singlu Parazit je sledil odličen Men je vseen, jeseni še Breze v plamenih, v letu 2023 pa so dobili obisk Sosede Brede. Hkrati so si začeli nabirati izkušnje s koncerti v živo.

Na basu se jim je spomladi 2023 pridružil odličen Robert Sršen (ex Don Mentoni band, Rock partyzani)

Poleti 2023 so bolj aktivno začeli iskati stalnega vokalista in kmalu se jim je sreča nasmehnila v obliki Jureta Erpiča. Septembra so se tako vrnili v Beartrack studio v Kočevje in dokončali snemanje četrtega albuma.

Julij Klemenc – bobni

Bobne sem igral že kot otrok. Bil sem član parih najstniških bendov, ki pa so kmalu razpadli. Ob koncu pubertete sem bobne postavil v kot in se posvetil najprej športu, kasneje pa družini. Igral jih nisem dolgih 20 let. Nato se mi je življenje ponovno obrnilo na glavo, ko sem se na novo poročil in zamenjal službo. Sodelavec je igral bas kitaro in me je prepričal, da sem spet v roke prijel bobnarske palčke. Kmalu sem si zaželel več kot samo »rekreativno« igranje priredb sem in tja. Začel sem iskati člane za avtorski pop/rock bend. V drugem poskusu sem sestavil band Vinil, s katerim smo posneli dva singla in videospota. Kmalu sem ugotovil, da mi moje samouštvo predstavlja veliko težavo, saj nisem znal odigrati bobnov tako kot sem si želel. Zato sem začel hoditi na zasebne ure igranja bobnov v Bobnarsko šolo Žiga Brlek. Po dveh letih sem band zaradi različnih mišljenj zapustil. Začel sem iskati člane za nov bend in nastal je Imperij.

 

Nejc Dolinar – lead kitara

Robert Sršen – bas kitara

Jure Erpič – vokal