22 September 2015

O nas

Biografija

Skupina Imperij je začela nastajati konec leta 2013, ko je bobnar Julij Klemenc začel iskati člane za svoj novi band.

Po polletnem trudu je iskanje obrodilo sadove in skupina je bila spomladi 2014 v postavi Ivana Honsić – vokal, Julij Klemenc – bobni, Marjan Klobasa – bas, Jan Mikuletič – klaviature, Marko Zochil – kitara.

Začele so padati prve avtorske ideje, riffi in tako je nastala pesem ´´Strast´´. Izbrali so jo za svoj prvi singel. Posneli so jo jeseni 2014 v studiu Julka´s place, za produkcijo pa je poskrbel Jurij Toni. Zanjo so posneli tudi odličen videospot v režiji Mihe Kokalja.

Kmalu so se v skupini zaradi različnih pogledov na delovanje in ustvarjanje zgodile prve kadrovske spremembe. Iz benda sta najprej odšla Marjan in Marko, nato pa še Jan in Ivana.

Spomladi 2015 se je bendu pridružil kitarist Peter Horvat, frontman je postal pevec in kitarist Jure Salobir, bobnar je ostal Julij Klemenc, medtem ko so klaviaturista in basista še iskali.

Fantje so se sami zakopali v delo in kmalu so se videli tudi rezultati. Posneli so nov singel z naslovom "Ne vem", hkrati pa posneli tudi videospot. Tudi tokrat so se zanesli na že preizkušeni recept ter sodelovali s Jurij Tonijem ter Miho Kokaljem, snemali pa so v studiu Julka`s place.

Še pred izidom skladbe "Ne vem" so fantje dobili okrepitev - na klaviaturah se jim je pridružila Katarina Kurtjak.

Februarja 2016, le par mesecev po predstavitvi skladbe "Ne vem", so člani izdali nov singel. Z "Mileno" so postavili ogledalo današnji družbi, saj se v vsaj kakšnem delčku besedila lahko najde večina Slovencev. Zanj so sami posneli tudi video, v katerem na eni strani predstavijo osamljeno Mileno, na drugi strani pa člani benda predstavljajo družbo, ki se ji smeji.

Člani skupine so kmalu začutili, da se je nabralo že toliko dobrih skladb, ki bi jih radi predstavili svojim oboževalcem, da so se začeli prijavljati na različne natečaje, razpise in festivale.

Kmalu se je njihov trud obrestoval, saj so bili izbrani na 7. predizboru za Natečaj Botečaj, da svoje skladbe predstavijo 5.3.2016 v Klubu eMCe plac v Velenju.

Spomladi so Imperijci sprejeli težko odločitev in zamenjali producenta. Začeli so sodelovati z Dragom Popovičem. Odločitev se je izkazala za pravo, saj so začeli snemati s polno paro.

Tako so maja 2016 izdali že tretji singel, nežno pop - rock balado "Pomladni dan". Tudi zanjo so z Mihom Kokaljem posneli čudovit video.

Junij je minil v duhu live nastopov, saj so imeli kar tri, kar je za skupino na začetku live poti dobra popotnica za jesen. Najprej so se v okviru natečaja Mladina se štima predstavili v Kopru, nato so sodelovali na Prazniku glasbe v Ljubljani.

Posebno doživetje je bilo sodelovanje pri projektu Pivovarne Union ŽIVJO, V ŽIVO. Live nastop v pivnici, interaktivno s publiko na Slovenski cesti pred pošto. Neprecenljiva izkušnja!

Po kratkem dopusti v mesecu juliju so avgusta zopet štartali na polno. 2.8.2016 so podpisali pogodbo z Dallas Records za izid dveh albumov. Snemanje prvega se že bliža koncu, izid prvenca je predviden jeseni.

Poleti 2016, tik pred podpisom pogodbe z Dallas Records, se jim je končno nasmehnila sreča tudi na področju bas kitarista. Skupini se je pridružil Julijev stari prijatelj, basist Matjaž Petek. Skupina tako v polni postavi pričakuje jesen, kjer jo čakajo predstavitve prvenca po vsej Sloveniji.

Predstavitev plošče je bila po različnih klubih ter festivalih po celi Sloveniji ( Nova Gorica, Maribor, Ljubljana, Logatec, Vrtojba... ).

Po samo letu dni sodelovanja, tik pred poletjem, so se razšle poti z basistom Matjažem. Skupina je zato ponovno iskala drugega basista.

Čeprav so bili spet brez basista, Imperijcev to ni ustavilo. Pridno so delali material za nov album. Februarja 2018 so šli v studio k Dragu Popoviču in posneli drugi album.

Kmalu so izdali nov singel in video zanj, naslovno pesem drugega albuma "Lutke".

Potetje so člani benda izkoristili predvsem za priprave na promocijo drugega albuma, ki bo jeseni 2018, ter za zasluženi počitek.

Takoj po dopustu so spet začeli delati s polno paro. Posneli so video za skladbo "Žalostna", ki končno najavlja tudi nov album.

Konec poletja 2018 se jim je nasmehnila sreča tudi na področju basista, saj se jim je pridružil odličen Martin Kolbl. Priprave za promocijo albuma so tako postale še bolj intenzivne.

11.10.2018 so v Svetovni Kavarni Sputnik v Ljubljani uspešno predstavili album "Lutke", kjer se je oboževalcem prvič predstavil tudi Martin Kolbl na basu.

Kmalu je Martin ugotovil, da je usklajevanje zasebnega življenja s skupino prevelik zalogaj. Tako je skupina začetek leta 2019 ponovno v iskanju basista.

Čeprav so bili ponovno brez stalnega basista, so Imperijci v letu 2019 odigrali 10 špilov. Bili so predskupin odličnim Detour na Orto festu ter Zabranjenemu pušenju na Trnovfestu. Na Trnovfestu se jim je na basu pridružil Tomaž Repinc Tomzl.

Izdali so dva singla iz aktualnega albuma Lutke, Seleno in Gospodarja noči. Vmes so pridno začeli delati material za tretji album.

Jeseni 2019 so se preselili v nov plac za vaje, takoj zatem pa se jim je sreča nasmehnila tudi na področju bas kitare. Pridružil se jim je Tomaž Lukman.

Februarja je Imperij praznoval 6 rojstni dan; Jure, Katarina, Peter in Julij pa so bili skupaj že skoraj pet let.

Za tretji album so za producenta izbrali Robija Bulešiča ter Beartracks Studio.

Spomladi 2020 lahko pričakujemo prvi singel iz prihajajočega tretjega albuma. Tako kot večino singlov bodo tudi izid tega pospremili z odličnim videospotom v sodelovanju z Markom Duplišakom.

Julij Klemenc – bobni

Bobne sem igral že kot otrok. Bil sem član parih najstniških bendov, ki pa so kmalu razpadli. Ob koncu pubertete sem bobne postavil v kot in se posvetil najprej športu, kasneje pa družini. Igral jih nisem dolgih 20 let. Nato se mi je življenje ponovno obrnilo na glavo, ko sem se na novo poročil in zamenjal službo. Sodelavec je igral bas kitaro in me je prepričal, da sem spet v roke prijel bobnarske palčke. Kmalu sem si zaželel več kot samo »rekreativno« igranje priredb sem in tja. Začel sem iskati člane za avtorski pop/rock bend. V drugem poskusu sem sestavil band Vinil, s katerim smo posneli dva singla in videospota. Kmalu sem ugotovil, da mi moje samouštvo predstavlja veliko težavo, saj nisem znal odigrati bobnov tako kot sem si želel. Zato sem začel hoditi na zasebne ure igranja bobnov v Bobnarsko šolo Žiga Brlek. Po dveh letih sem band zaradi različnih mišljenj zapustil. Začel sem iskati člane za nov bend in nastal je Imperij.

Peter Horvat - kitara

Moja glasbena pot se je pričela pred skoraj desetletjem, ko sem proti koncu prvega letnika gimnazije dokončno spoznal, da me bolj kot šport veseli glasba. S skoraj šestnajstimi leti sem bil nekoliko prestar za klasično glasbeno šolo, zato sem se pričel učiti veščin klasične kitare pri zasebnem učitelju Etbinu Štefančiču. Prav on je bil tisti, ki mi je vzbudil ljubezen do tega šeststrunskega brenkala, ki ga že skoraj deset let ne morem odložiti iz rok. Vsaj ne za dolgo… Kmalu zatem sem si zaželel nekaj več. Hotel sem igrati v skupini – v bandu, kar mi je omogočila električna kitara. Po nekaj spodletelih srednješolskih poskusih sem vendarle uspel zbrati skupino glasbenikov, ki je delovala približno dve leti, napravila dva avtorska komada, imela en samostojni nastop in dva nastopa kot spremljevalni band pevcu na Glasu mladih v Črnomlju. Kasneje se zasedba zaradi pomankanja idej in motivacije na žalost razšla. Nato sem za dve leti prekinil z glasbenim ustvarjanem v skupini in se posvetil individualnemu ustvarjanju doma in produkciji predvsem elektronske glasbe. Sedaj pa se vračam s povsem novo energijo v novo zasedbo novim izivom naproti.

Jure Salobir - vokal, kitara

Glasba in petje me spremljata že od malih nog. V družini se je vedno pelo in igralo in kmalu sem začel obiskovati tudi glasbeno šolo – smer klavir ter hkrati aktivno sodelovati pri raznih otroških in kasneje v mladinskih pevskih zborih. Lahko pa rečem, da se je želja po ustvarjanju prebudila, ko mi je kolega na raziskovalnem taboru predstavil prve prijeme na kitari. Začelo se je počasno spoznavanje s kitaro, pisanjem besedil in domačim petjem priredb. Tremo sem se učil premagovati na raziskovalnih taborih, pevskih srečanjih in raznih večernih druženjih, kjer sta bila petje in kitara vedno prisotna. Najbolj plodno obdobje odigranih in odpetih žurov pa so seveda bila študentska leta. Poleg petja v pevskih zborih in delu na avtorskih pesmih pa je bila vedno prisotna želja delovati v bendu. Zadeva se je letos odvila v pravo smer, kaj in kako bo, pa bo pokazal čas.

Katarina Kurtjak - klaviature, vokal

Z glasbo se ukvarjam odkar vem zase. Kot mala deklica sem si rada izmišljevala pesmi in jih prepevala na prireditvah, ki sva jih z bratom organizirala za ostale družinske člane. Za igranje klavirja sem se odločila, ker na glasbeni šoli niso poznali inštrumenta, ki sem ga želela igrati – ustne klaviature. Kmalu sem se zaljubila v vseh 88 tipk in jim pridno posvečala ure, dneve in leta pozornosti ter sodelovala kot pianistka in korepetitorka zborom na raznih šolskih in izvenšolskih prireditvah, tekmovanjih in koncertih. Po končani nižji glasbeni šoli v domačem Logatcu sem se vpisala na Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani, kjer sem leta 2008 tudi maturirala. Tudi moje nadaljnje usmeritve so bile v veliki meri povezane z glasbo, izobraževala sem se na področjih kompozicije, petja in dirigiranja ter veliko ustvarjala in poustvarjala tako pri nas kot tudi v tujini. Sodelovala sem v najrazličnejših skupinah, vendar nikoli v tovrstnem pop/rock bendu. Želja se je pokazala med priložnostnimi sodelovanji z različnimi bendi, priložnost pa prvič ponudila prav v Imperiju. Pridružila sem se super ekipci in se veselim novih izzivov, izkušenj in glasbenih stvaritev.

Tomaž Lukman - bas kitara

Ob koncu osnovne šole sem pri prijatelju odkril prve albume Iron Maidnov, ostalo je zgodovina! Priznam, rahlo klišejsko, saj si takrat še nisem predstavljal, da bo glasba imela tako pomembno vlogo v mojem življenju, sem pa z leti spoznal, da brez nje težko živim. In to že 35 let! V glavnem kot ljubitelj vsega melodičnega, reden obiskovalec koncertov različnih žanrov in strasten zbiratelj plošč. Kitaro sem prvič prijel v roke v srednji šoli, se kot samouk preskusil v šolskem bendu, vendar sem po povratku iz tujine zaradi študijskih obveznosti, drugih interesnih dejavnosti in posvečanja družini za nekaj dolgih let preigravanje riffov obesil na klin. Iskra pa ni ugasnila, impulzivno sem si kupil bas, si plačal učne ure z Bernardom Pajkom in se trdno odločil, da bom spet sestavil bend. Leta so tekla, ob pivu so se kovali visokoleteči načrti, in tako je končno nastala garažna punk/rock zasedba brez velikih ambicij, razen velike želje po igranju in druženju. Splet okoliščin je pripeljal do tega, da sem spoznal Julija. Beseda je dala besedo in konec leta 2019 me je povabil, da se pridružim Imperiju. Pustolovščina se je zame šele dobro začela.